Plasticul un rau necesar – cum il reciclam?

Este posibil sa renunti complet la plastic? Cu greu. La urma urmei, plasticul nu este folosit doar pentru sticle, ambalaje sau pungi, ci si pentru nenumarate dispozitive tehnice, unelte, masini si avioane. Lista lucrurilor fabricate din plastic, in totalitate sau partial, este nesfarsita. Din fericire, exista reciclarea plasticului. Cum funcționează?

Aproape toata lumea a auzit despre faptul ca separarea gunoiului este o idee buna. La 1 iulie 2020, noul sistem de separare uniforma a deseurilor (UWSS) a fost introdus in Romania. Ca urmare, deseurile municipale pot fi plasate in cosuri separate pentru metale și materiale plastice (cos galben), hartie (cos albastru), ambalaje din sticla (cos verde sau alb), deseuri biodegradabile (cos maro), deseuri mixte. De aici mai este un singur pas pana la reciclarea si refolosirea deseurilor.

Reciclarea are multe avantaje atat pentru oameni, cat si pentru planeta – articolul nostru va va permite sa aflati mai multe despre de ce merita sa prelucrati deseurile: De ce este importanta reciclarea pentru mediu?

Reciclarea materialelor plastice

Deseurile de plastic sunt considerate a fi deosebit de periculoase pentru planeta, deoarece se pot descompune timp de cateva mii de ani si pot elibera compusi toxici. Din fericire, procesarea deseurilor face posibila refolosirea acestui material. Desi nu toate tipurile de plastic pot fi refolosite la nesfarsit, reducem semnificativ productia de plastic nou prin reciclare.

Cand ne gandim dacă aruncam gunoiul în cosul potrivit, merita sa ne amintim ca scopul este unul demn, iar procesul in sine aduce beneficii masurabile. Ce fel de beneficii sunt acestea? Sticlele PET utilizate pot fi procesate pentru a face ceva nou. De exemplu: o sticla, un hanorac sau o laveta din microfibre. Acestea din urma se gasesc in gama ecologica de produse de uz casnic – Paclan For Nature

Materiale plastice – ce fel de produse din plastic sunt refolosibile?

Putem pune urmatoarele tipuri de gunoi in cosul galben, destinat plasticului si metalului:

• sticle de plastic turtite,
  • recipiente pentru produse cosmetice si detergenti de uz casnic,
  • pungi de plastic,
  • tot felul de ambalaje alimentare,
  • cosuri de fructe din plastic.

Sa facem tot ce putem pentru a ne asigura ca articolele din plastic au sansa sa meargă la cumparatorii de plastic si la instalatiile de sortare pentru ca apoi sa fie reciclate.

Poate ca într-o zi vor reveni la noi sub forma unei sticle noi pentru bautura, sau detergenti, sau a unui hanorac cald? Sau poate vor intra în producția unui ghiveci de flori sau a unei jucarii si nu intr-o alta bucata de gunoi dintr-o groapa sau dintr-un sant de la marginea drumului.