Cele mai importante principii ale congelarii alimentelor

Congelarea este una dintre cele mai bune metode de pastrare a alimentelor, iar in cazul fructelor si legumelor, este mult mai buna decat uscarea sau conservarea. in principal pentru ca le protejeaza cel mai bine de pierderea de vitamine valoroase. Ne dorim sa inghetam produse vegetale, precum si paine, carne, peste, branza sau chiar supe.

Este posibil sa congelati orice alimente si cat timp pot fi pastrate alimentele in congelator? Veti afla din articolul nostru!

De ce sa congelati fructele si legumele?

Fructele si legumele congelate – in comparatie cu alte tipuri de conserve, cum ar fi cele depozitate in borcane – pastreaza majoritatea nutrientilor. De aceea, pregatirea meselor pe baza de produse congelate este foarte recomandata, mai ales toamna si iarna cand nu exista fructe si legume proaspete. in plus, congelarea este o modalitate buna de a evita irosirea si aruncarea alimentelor. Majoritatea produselor – proaspete sau procesate – pot fi pastrate la congelator pana la cateva saptamani.

Alimente congelate – reguli de baza1. Unele produse nu sunt potrivite pentru congelare

Teoretic, orice aliment poate fi congelat, dar nu totul va fi in continuare comestibil atunci cand este dezghetat. Din acest motiv, nu ar trebui sa inghetati urmatoarele:

• fructe si legume cu continut ridicat de apa – citrice, struguri, mere, pepene verde, castraveti, salata verde, rosii (nu isi vor mai avea consistenta initiala dupa decongelare) si cartofi si ceapa crude (se inchid la culoare),
  • oua cu coaja (ouale crude pot fi congelate dupa ce galbenusurile sunt separate de albusuri) si ouale fierte,
  • smantana, iaurturi, maioneza si branza de vaci (se stratifica).

2. Pentru congelare, utilizati ambalaje durabile si rezistente la inghet sau pungi concepute pentru contactul cu alimentele

Cand congelati alimente in pungi speciale, veti castiga spatiu in congelator, ceea ce va impiedica si racirea aerului. Cu toate acestea, retineti ca nu trebuie sa folositi pungi obisnuite. Sacii ar trebui sa fie rezistenti la inghet – cum ar fi pungi pungi pentru congelator Paclan. in caz contrar, rezervele inghetate s-ar putea varsa in interiorul congelatorului. Utilizati numai cele destinate contactului cu alimentele, astfel incat congelarea legumelor, fructelor, painii, carnii, pestelui si a altor produse sa fie sigura. De asemenea, sa ajustam dimensiunea pungii la dimensiunea alimentelor congelate si la preferintele de gust ale membrilor gospodariei – o portie mai mare dupa congelare va fi dificil de impartit in bucati mai mici si va fi imposibil sa o congelati din nou. Nu uitati sa nu faceti acest lucru – in astfel de alimente congelate se pot dezvolta microorganisme.

In plus, congelarea este o modalitate buna pentru a evita irosirea si aruncarea alimentelor. Majoritatea produselor – proaspete sau procesate – pot fi pastrate la congelator pana la cateva saptamani. Cu toate acestea, trebuie sa ne amintim câteva aspecte:

• Unele produse nu sunt potrivite pentru congelare. Teoretic, orice aliment poate fi congelat, dar nu totul va fi in continuare comestibil atunci cand este dezghetat. Din acest motiv, nu trebuie sa congelati fructele si legumele cu continut ridicat de apa – citrice, struguri, mere, pepeni, castraveti, salata verde, rosii (dupa dezghetare nu vor mai avea consistenta initiala), si cartofi si ceapa crude ( se intuneca mai); precum si ouale cu coaja (ouale crude pot fi congelate dupa ce galbenusurile sunt separate de albus) si ouale fierte; smantana, iaurturi, maioneza si branza de vaci (se stratifica).
  • Pentru congelare, sa folosim ambalaje durabile si rezistente la inghet, precum pungi, in special cele destinate contactului cu alimentele.. Cand congelati alimente in pungi, veti castiga spatiu in congelator si veti preveni racirea aerului. Cu toate acestea, ar trebui sa retineti ca acestea nu ar trebui sa fie pungi obisnuite, ci unele speciale rezistente la inghet (cum ar fi pungile noastre pentru congelator). in caz contrar, se poate intampla ca proviziile inghetate sa se reverse in interiorul congelatorului. De asemenea, sa le folosim numai pe cele destinate contactului cu alimentele. Ele vor garanta ca congelarea legumelor, fructelor, painii, carnii, pestelui si a altor produse este sigura.
  • Sa inghetam produsele alimentare, odar cateva luni – nu ani de zile.. Alimentele congelate, bine pregatite, pot fi pastrate in congelator cateva luni – si chiar si un an daca sunt pastrate sub -18˚C, care este temperatura optima pentru congelarea alimentelor. Aceasta caracteristica se gaseste de obicei in congelatoarele mai mari. in ceea ce priveste cele mai mici, montate in frigiderele mici de uz casnic, temperatura de obicei nu scade sub -6˚C. Sa tinem cont de acest lucru, deoarece temperatura de inghet afecteaza cat timp putem pastra alimentele congelate. Din acest motiv, este o idee buna sa descrii consumabilele congelate. Puneti data maxima inainte sau data de ambalare intr-un loc vizibil. in loc sa folositi bucati mici de hartie, pe care oamenii le pun de obicei in pungi pentru alimente, este mai bine sa alegeti pungi pentru alimente congelate care au o eticheta speciala pentru descrierea produsului (de exemplu, pungile noastre pentru congelator).

Țineți minte! Nu ar trebui sa recongelati niciodata produsele congelate. Nu o faceti, dar nu pentru ca mancarea isi va pierde gustul. Motivul este ca in astfel de produse se pot dezvolta microorganisme, ceea ce este periculos pentru sanatatea voastră.

3. Congelati alimentele, dar pentru cateva luni – nu ani de zile

Alimentele congelate bine pregatite pot fi pastrate in congelator timp de cateva luni – si chiar si un an daca sunt pastrate sub -18˚C, care este temperatura optima pentru congelarea alimentelor. Aceasta caracteristica se gaseste de obicei in congelatoarele mai mari. in ceea ce priveste cele mai mici, montate in frigiderele mici de uz casnic, temperatura de obicei nu scade sub -6˚C. Sa tinem cont de acest lucru, deoarece temperatura de inghet afecteaza cat timp putem pastra alimentele congelate. Din acest motiv, este o idee buna sa descrii consumabilele congelate. Puneti data maxima inainte sau data de ambalare intr-un loc vizibil. in loc de bucati mici de hartie, pe care oamenii le pun de obicei in pungi pentru alimente, este mai bine sa alegeti pungi pentru alimente congelate care au o eticheta speciala pentru descrierea produsului – pungile noastre pentru congelator au aceasta caracteristica.

Congelarea este o modalitate inteligenta de a face o varietate de mese, prevenind in acelasi timp risipirea alimentelor care nu au fost consumate.

Sa ne amintim sa respectam principiile de baza ale congelarii pentru a ne bucura de gustul fructelor si legumelor cand sezonul a trecut de mult!